Endokannabidoid - fokozó élelmiszerek

Az esszenciális zsírsavak, a csokoládé, a gyógynövények, a fűszerek és a tea természetesen segítik az endokannabinoid rendszert (EKR) optimális működését, javítják az egészséget és növelik a gyógyászati kannabiszt hatékonyságát.
ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK:
Egy omega-3 és omega-6 zsírsavak egészséges aránya növelheti az endokannabinoid rendszer tevékenységét. Az endokannabinoidokat az arachidonsavból állítja elő a szervezetünk, ami egy omega-6 zsírsav. Az arachidonsav elegendő mennyisége elengedhetetlen az endokannabinoid termeléshez, de túl sok a kannabinoid receptorok leszabályozáshoz vezethet. A túlzott omega-6 bevitel egyben gyulladáskeltő is. A legtöbb nyugati étrend feleslegesen sok omega-6 olajat tartalmaz, ami gyakran megtalálható az olyan főző olajokban, mint például a sáfrány, a napraforgó, a kukorica és a szója, valamint olyan állati termékekben, mint a hús, a baromfi és a tojás.
Az omega-3 zsírsavakre azért van szükségünk, hogy egyensúlyozzuk az omega-6 bevitelt az endokannabinoid rendszer megfelelő működéséhez. Ezeket a zsírsavakat sokkal nehezebb beiktatni az étrendbe, és az is bebizonyosodott róluk, hogy jótékonyan hatnak a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer egészségére. Az étrend ideális omega-3 és omega-6 aránya 1:1, azonban a tipikus nyugati étrend esetében ez az arány gyakran 1:10. Az llati eredetű omega-3 a leghatásosabb, de a vegetáriánus forrásokból származó zsírsavak egyéb kiváló egészségügyi előnyöket is nyújtanak.
Az endokannabinoidokat fokozó zsírsavak forrásai:
- Kendermag és a kender olaj
- Lenmag (kávédarálóval örölve) és lenolaj
- Chia mag
- Dió
- szardínia és szardella
- Tojás (legelőn táplált vagy omega-3-al dúsított)
CSOKOLÁDÉ
Kakaópor három olyan vegyületet tartalmaz, amelyek szerkezetileg nagyon hasonlóak a endokannabinoidokhoz. Ezek a vegyületek képesek gátolni a szervezet saját endokannabinoidjainak a lebomlását, ami magasabb endokannabinoid szintet eredményez, valamint saját kannabinoid aktivitásuk is lehet. A kannabinoid-szerű vegyületek mennyisége csokoládéban rendkívül változó, és az étcsokoládéban, valamint a nyers kakaóban a legmagasabb. A csokoládéban található egyéb vegyületek segíthenek megelőzni a szívbetegségeket, a stroke-t és a demenciát. Legalább 70%-os étcsokoládét válasszunk, vagy adjunk hozzá zúzott kakaóbabot turmixhoz vagy müzlihez!
GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS TEA
Számos gyógynövény és tea tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek fokozzák az endokannabinoid rendszert. A béta-kariofillén egy terpén, ami megtalálható a fekete borsban, az oregánóban, a fahéjban, a szegfűszegben, a kannabisz, valamint sok más gyógynövény is. Ez a vegyület szelektíven stimulálja a CB2 receptort, ami a legkeresettebb tulajdonság a gyulladásos rendellenességek kezelésre irányuló fejlesztésekben. A kasvirág, amit a gyógynövényesek gyakran használnak maximum 2 héten át az immunrendszer serkentésére fertőzések során, szintén tartalmaz CB2 agonistákat. A camelia sinensis, közismert nevén “tea”, olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák az endokannabinoidok lebomlását, és egy másik vegyületet, amely stimulálja a CB1 receptort. A kurkuma, a sárga fűszer a curry porban, kurkumint tartalmaz, ami szintén növeli az endokannabinoid szintet, valamint számos más egészségügyi előnyöket is biztosít.
Növények, amik a kannabisz mellett nagy mennyiségben tartalmaznak gyógyító kannabinoidokat
EGYÜNK ORGANIKUSAN ÉS KERÜLJÜK A MŰANYAGOT
Bizonyos növényvédőszerekről (például a klórpirifosz és a piperonil-butoxid) ismert, hogy megzavarják az endokannabinoid rendszert. Különösen fontos, hogy bio élelmiszerek válasszunk a hús-, a tej-, és a legmagasabb növényvédőszereket-tartalmazó termékek (lásd http://www.ewg.org/foodnews/) vásárlása esetén. A ftalátokról, amiket leggyakrabban a műanyag és az ón élelmiszer-konténerekhez, valamint a vízes palackokhoz adnak hozzá, ismert, hogy blokkolják a kannabinoid receptorokat és megzavarják a szervezet hormonális rendszerét. Válasszunk üveg vagy rozsdamentes acél élelmiszeripari tartályokat és csomagolásokat, amikor csak lehetséges, és soha ne együnk olyan ételt, amit műanyagban melegítettek fel.
ELKERÜLENDŐ ÉLELMISZEREK
- Feldolgozott gabonák – például fehér kenyér
- Krónikus alkoholfogyasztás
- Finomított cukor
- Transzzsírok
- Olyan növényi olajban főzött ételek mint például a földimogyoró-, a kukorica- és a szójaolaj
- Növényvédőszerek (együnk organikus ételeket)
TEVÉKENYSÉGEK
ENDOKANNABINOID-FOKOZÓ TEVÉKENYSÉGEK
Bizonyos tevékenységek természetesen növelik az endokannabinoid rendszer működését, javítják az egészséget, növelik a gyógyászati kannabisz hatékonyságát, és jól érezzük tőlük magunkat.
STRESSZCSÖKKENTŐ TEVÉKENYSÉGEK
Bár a krónikus stressz kimerítheti az endokannabinoid rendszert, egy erősen hangolt endokannabinoid rendszer védelmet nyújt a stressz káros hatásaitól. A következő tevékenységek bevezetése a mindennepokba behangolja az EKR-t, de csak akkor, ha élvezzük őket! Állatkísérletek azt tanítják, hogy ha magunkra erőltetjük a testedzést, az EKR azt a tevékenységet stresszként fogja értelmezni, azonban ha szabadon választjuk és élvezzük ugyanazt a tevékenységet, azzal növelhetjük az endokannabinoid szintet.
Javasoljuk az alábbiak egészségjavító tevékenységek bármelyikét:
- Szociális interakció: a társadalmi elszigeteltségben tartott patkányok kevesebb kannabinoid receptort állítanak elő, míg a szociális játék és a csábító viselkedés fokozza az EKR működését.
- Meditáció
- Jóga
- Masszázs
- Csontkovácsolás (OMT)
- Akupunktúra
- Légzési gyakorlatok
- Önkéntes és élvezetes testmozgás
Forrás:
https://orvosikannabisz.com/hirek/heti/endokannabinoid-dieta-es-tevekenysegek/
http://healer.com/programs/endocannabinoid-diet-activities/